Honlapkészítés tippek - honlapteszt.hu Kitöltött honlapteszt
Kezdőlap Online Marketing▾ Honlapkészítés▾ Keresőoptimalizálás▾ Google Adwords▾ Kapcsolat

Szemezgetett históriák, költemények a világirodalom remekeiből

Kiemelt téma: népmese, népek meséi, magyar népmesék, mese, gyerek illusztrációk, népmesék

A nagy mesék ideje sohasem jár le. A mesékre szüntelenül kereslet van, mivelhogy mindenki eped a varázslatra a borzongásra. A történet valamint nagyon praktikus és hangsúlyos a ifjonc változása szempontjából hiszen annak segítségével terjed képzelete, szókészlete, a mese szereplőivel azonosulva átérezhet másféle helyzeteket felszabadíthatja a benne felgyűlt feszültséget. A felnövekvő csemetének nagy szüksége akad arra, hogy átlássa az egyszerű emberi viszonyokat, szimpatizáljon a bajnokokkal, és felismerje a rosszakarókat. A vitézek karakterébe bújva éli át a vészt, a megmenekülést, az mókát a bút, harcol az igazságért, és nyeri el megérdemelt jutalmát – vagy büntetését. A kicsikben így maradnak meg az erkölcsi tanulságok. A mesék nem csak szórakoztatnak, hanem meghatározó részben nevelnek is: az életről oktatnak, érzelmi kapaszkodókat adnak és pártfogolják az egyediség alakulását.
A népmesék az egzisztenciális problémákat mindig tömören és egyértelműen fogalmazzák meg. Így a gyermek a kérdés lényegével kerül szembe, míg a bonyolultabb cselekmény csak összezavarná Őt. A mese minden stádiumot egyszerűsít. Alakjait határozott vonallal rajzolja meg, a részletek közül csak a legfontosabbakkal foglalkozik. Szereplőiben pici az egyéni vonás, inkább típusokat képviselnek. Sok modern mesetörténettel ellentétben, a mesékben a rossz éppúgy jelen van, mint az erény. A jó és a rossz szinte minden mesében alakot ölt valamelyik karakterben, és megnyilvánul tetteiben, mint miközben mindkettő jelen van az életben és minden emberben is. Ez a kettősség viszi azt az erkölcsi problémát, amelynek megoldásáért küzdeni kell.
A igazi emberekhez hasonló, komplikált és életszerű karakterek segítségével a gyerekek nem tudnák olyan könnyen megtanulni a jó és a rossz közötti különbséget, mint a szélsőséges jellemek példáján.
A história az egyetlen egy irodalmi műfaj, amely utat mutat a ifjoncnak hogyan derítse fel azonosságtudatát, miszerint leli meg lényét az életben. A mese azt sugallja, hogy a boldog, tartalmas életet bárki elérheti - de csak akkor, ha nem futamodik meg a veszélyek elől, mert az igazi identitáshoz csakis rajtuk keresztül vezet az út. A történet továbbá azt ígéri, hogy ha valaki elindul ezen a képtelenség és vészes ösvényen, a emberszerető hatalmak megsegítik, és végezetül eléri célját. Ma a mese grafika, esti mese igencsak népszerű téma. De arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyávákra és kishitűekre, akik megfutamodnak énjük megismerésének kockázatától, barátságtalan lét vár - ha ugyan nem történik valami nagyobb bajuk. ...
A fabula tartalmát legalább olyan remekül lehet illusztrálni, mint megalkotni magát a fabulát. A meseillusztráláshoz gyermeki látásmód és nagyon jó pszichikai vénák kellenek, melyekkel azonosulni lehet a gyermeki lélektan titkaival.
A mesékből ki lehet ragadni részleteket, amelyeket azután rajzként, vagy faliképként a csöppség viszontláthat. Ily módon a népszerű mesebeli ideálját, esetleg mesebeli helyét mindig láthatja.
A mese illusztrálások aszerint készülnek minálunk, hogy a szülő a kiválasztott mesékből azt a részt elküldi nekünk, amelyet akar a gyerekszobában látni rajzként. Arra is van mód, hogy több fabulából egy kis képes mesekönyvet rendeljen személyre szabva a sarj igényeinek megfelelően.

Forrás: meseld.hu, 2016-04-18 14:17

 

  Verdes János - Honlapkészítés, weboldal készítés
SEOZSENI Belépés
Weblap készítés blog
Kulcscsó sűrűség számítás
Honlapkészítés tippek: címsor ebook (honlap ingyen)
Weboldal készítés tippek: szövegírás ebook (honlap ingyen)